Alle wetenswaardigheden rondom de accu’s van Bosch en Shimano STEPS

De Bosch en Shimano accu’s zijn een efficiënte energiebron met een groot uithoudingsvermogen – en bovendien de modernste eBike-accu’s die verkrijgbaar zijn. Ze brengen een enorme reikwijdte, lange levensduur en een gering gewicht (ca. 2,5 tot 2,8 kg) samen in een ergonomisch design met bedieningsgemak. De hoogwaardige lithium-ion-accu’s zijn met een accumanagementsysteem uitgerust, dat belangrijke mogelijke storingsbronnen herkent en de cellen zo goed mogelijk beschermt tegen overbelasting.

Factoren die van invloed zijn hoe lang gaat een acculading mee en waar hangt de actieradius van de accu van af? Voor veel eBikers zijn dat kernvragen, waarop geen precies antwoord kan worden gegeven. De verschillen zijn groot: van minder dan 20 tot aanzienlijk meer dan 100 kilometer is mogelijk met één acculading. Verschillende factoren zijn van invloed op de actieradius: het ondersteuningsniveau, het rijgedrag, de luchtweerstand, het gewicht van de berijder, de bandenspanning en natuurlijk het terrein. Wat is de bodemgesteldheid? Fiets ik op een geasfalteerde weg, een landweg of een trail in het bos? Liggen er op mijn route beklimmingen en hellingen of rijd ik uitsluitend op een vlak traject? Deze en verdere factoren beïnvloeden de actieradius van de accu.

Voordelen

De Bosch en Shimano accu’s zijn efficiënte energiebronnen met een groot uithoudingsvermogen – en bovendien de modernste eBike-accu’s die verkrijgbaar zijn. Ze onderscheiden zich door de volgende kenmerken:

Geen memory-effect
De Bosch en Shimano accu’s met lithium-ion-cellen kunnen onafhankelijk van hun laadniveau op elk moment willekeurig kort worden geladen. Het onderbreken van de laadprocedure is niet schadelijk voor de accu. Volledige ontlading is niet nodig.

Zeer geringe zelfontlading
Zelfs na langere opslagperioden, bv. na winteropslag, kunnen de accu’s worden gebruikt zonder dat ze opnieuw moeten worden opgeladen. Voor een langere opslag wordt een laadtoestand geadviseerd van ca. 30 tot 60 %.

Langere levensduur
Bosch en Shimano accu’s zijn gemaakt voor veel tochten, kilometers en dienstjaren. Het intelligente, elektronische Battery Management System (BMS) beschermt lithium-ion-accu’s tegen te hoge gebruikstemperaturen, overbelasting en diepte-ontlading. Het BMS controleert daarbij elke individuele cel, waardoor de accu nog langer meegaat. De periode tussen het eerste gebruik en vervanging van een Bosch of Shimano accu wordt daardoor gemaximaliseerd.

Actieradius 
Tips en trucs voor een optimaleactieradius

Trapfrequentie
Trapfrequenties van 50 omwentelingen per minuut optimaliseren het rendement van de aandrijfeenheid. Heel langzaam trappen kost echter veel energie.

Gewicht
De massa dient te worden geminimaliseerd, door het totale gewicht van fiets en bagage zo laag mogelijk te houden.

Starten & remmen
Vaak starten en remmen is net als bij autorijden minder rendabel dan lange trajecten rijden met een zo gelijkmatig mogelijke snelheid.

Versnellingen
Juist schakelen maakt ook eBiken efficiënter: starten en klimmen liefst met een lage versnelling. Afhankelijk van het terrein en de snelheid omhoog schakelen.

Bandenspanning
De rolweerstand kan worden geminimaliseerd door de correcte bandenspanning. Tip: maximaliseer uw actieradius door uw banden maximaal op spanning te brengen.

Indicatie motorvermogen
Boordcomputers Nyon en Intuvia bieden u een indicatie van het motorvermogen. Zo ziet u meteen het effect van uw rijstijl op de actieradius. Een lange balk betekent een hoog stroomverbruik.

Accu & temperatuur
Bij dalende temperaturen nemen de prestaties van een accu af, omdat de elektrische weerstand hoger wordt. In de winter moet daarom rekening worden gehouden met een lagere actieradius.

Welke actieradius kan ik met het Bosch eBike-systeem bereiken? Bosch Actieradius-Calculator

Laadduur

De laadduur is afhankelijk van de capaciteit van de accu: een 300WH heeft voor een halve lading ca. een uur nodig, een 400Wh accu circa 1,5 uur, en een 500Wh accu, rond de twee uur nodig. Een lege 300Wh accu is binnen slechts 2,5 uur volledig opgeladen. Een 400Wh accu heeft daarvoor 3,5 uur nodig en een 500Wh accu 4,5 uur.

Levensduur

De levensduur van de Bosch en Shimano accu’s wordt vooral beïnvloed door de aard en duur van het gebruik. Net als elke lithium-ion-accu veroudert ook een Bosch en een Shimano accu op natuurlijke wijze, zelfs wanneer hij niet wordt gebruikt. Dutch ID geeft altijd 2 jaar garantie op de werking van de accu maar de te verwachtte levensduur is tussen de 3 tot 6 jaar na productie of tussen de 500 en 1000 volledige laadcycli. Eén laadcyclus duidt op het complete opladen met één enkele lading of meerdere gedeeltelijke ladingen die samen 100% van de capaciteit hebben. Hierbij zijn verschillende factoren van groot belang:

Factoren die de levensduur verkorten:

  • Intensief gebruik
  • Opslag bij omgevingstemperatuur > 30 °C
  • Langere opslag in volledig geladen of ontladen toestand
  • Parkeren van de eBike in de felle zon

Factoren met een positief effect op de levensduur:

  • Geringe belasting
  • Opslag bij een temperatuur tussen 0 en 20 °C
  • Opslag in een ca. laadtoestand tussen de 30 en 60 %

Verzorging

Laden
Het laden dient droog en bij kamertemperatuur plaats te vinden.

Winteropslag
Accu’s droog en bij temperaturen tussen 0 en 20 °C bewaren. Wanneer de accu volledig vol of leeg is zorgt dit voor meer slijtage van de accu. De ideale laadtoestand voor langere opslagtijden bedraagt ca. 30 tot 60 % of twee tot drie oplichtende dioden op de accu-indicator.

Reiniging en onderhoud
De reiniging met een directe waterstraal is ter bescherming van met name de elektronische componenten taboe. Voor het reinigen van de eBike altijd de accu verwijderen. De stekkerpolen af en toe schoonmaken en licht invetten.

Wintertijd
Tijdens gebruik in de winter (in het bijzonder onder 0 °C) adviseren we, de bij kamertemperatuur opgeslagen en opgeladen accu pas kort voor vertrek in de eBike te plaatsen. Bij regelmatig rijden in de kou is het aan te bevelen om thermische beschermhoezen te gebruiken.

Opslag
Temperaturen onder -10 °C en hoger dan 60 °C dienen in principe te worden vermeden.

Transport
Voor het transport dient de accu altijd van de eBike te worden gehaald en bijvoorbeeld veilig te worden vervoerd in de auto. Inspectie – Met een  diagnosetoestel kan de handelaar de gezondheidstoestand van de eBike, vooral van de accu, controleren en informatie geven over het aantal laadcyclussen.

Kosten

Als iedereen maar zo weinig energie zou verbruiken als een eBiker! Een enkele koelkast overstijgt met een verbruik van rond de 250 kWh per jaar qua verbruik de  veel rijdende e-Bike-pendelaar die rond de 40 kWh verbruikt. Maar eBiken is niet alleen goed voor het milieu en de gezondheid, maar ook voor de portemonnee. Een volledige lading van een 500Wh accu kost minder als 15 cent (aanname: milieustroomtarief met 27 cent per kWh). Mocht het ooit zover komen dat u toe bent aan een vervangende accu, dan zijn deze volop verkrijgbaar via de vakhandel. Informeer over de laatste prijzen, adviesprijzen zijn: 300Wh €479 | 400Wh €609,- | 500Wh €809,-

Recycling

De vakhandel zorgt voor een milieuvriendelijke en kosteloze afvoer van uw Bosch of Shimano accu’s. Op die manier komen waardevolle grondstoffen terug in de kringloop en worden natuurlijke bronnen gespaard. Gewoon de accu langsbrengen – bijvoorbeeld met de eBike.